Περί των ανώτατων ορίων ανεκτέλεστου ανά τάξη εργοληπτικού πτυχίου ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε.
Ως γνωστόν βάση της τρέχουσας νομοθεσίας των σύνολο των εγγεγραμμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων του νέου ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε. πρώην ΜΕΕΠ, υπόκεινται σε ανώτατο ανά τάξη, σταθερό και οριζόντιο όριο ανεκτέλεστου, πλην αυτών που ανήκουν στην 7η τάξη.
Υπάρχει ήδη μια απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΑΔΗΣΥ (419\2023) που επιχειρηματολογεί & εισηγείται υπέρ της κατάργησης τους για όλες τις τάξεις, που απομένει να επικυρωθεί ή όχι από το ΣΤΕ.
Το θέμα είναι σημαντικά περίπλοκο. Αποτελεί μια εξίσωση με αρκετές & πολύπλευρες μεταβλητές, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί προς το γενικό συμφέρον, στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να νομοθετηθούν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες που θα διαφυλάξουν πραγματικά & όχι ονομαστικά:
- το ενδεχόμενο αύξησης του οικονομικού κινδύνου. Της έκθεσης σε υπερβολικές πιστώσεις, που προάγεται από την παραίσθηση της συνεχούς ανάπτυξης & του σταθερού πληθωρισμού. Όπως την έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν.
- το ενδεχόμενο διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού & συγκέντρωσης εξουσίας.
- την δυνατότητα εύκολης εισόδου στην αγορά με σαφή, λογικά κριτήρια & κανόνες για όλους & ειδικότερα για τους νέους μηχανικούς, επιχειρηματίες.
- Την έγκαιρη εκτέλεση των έργων. Εταιρείες χωρίς τεχνικό και εργασιακό δυναμικό δεν θα εκτελέσουν τα έργα on time.
Η πλειοψηφία των εργοληπτικών επιχειρήσεων επιθυμεί την απαλοιφή των μεγίστων ορίων ανεκτέλεστου.
Είναι αλήθεια πως τα όρια δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και 23 έτη. Δεν έχουν καν αναθεωρηθεί βάσει των υποκείμενων αυξήσεων κόστους: Υλικών, ανθρώπινου δυναμικού κλπ.
Ίσως μια τέτοια αναπροσαρμογή να αποτελούσε μια δίκαιη & λειτουργική λύση σε συνδυασμό με την σύνδεση του μέγιστου ορίου ανεκτέλεστου με τον κατασκευαστικό τζίρο κάθε εταιρείας καθώς και με συμπληρωματικά οικονομικά κριτήρια, για όλες τις τάξεις εργοληπτικών του νέου μητρώου ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον μια απόφαση καθολικής κατάργησης του ανώτατου ορίου ανεκτέλεστου εξυπηρετεί μακροοικονομικά την χώρα.
Προσοχή, όχι τις εταιρείες, αλλά το συνολικό αποτύπωμα της βιομηχανίας παραγωγής δημοσίων έργων.
- Θα πρέπει να υπάρχουν όρια ανεκτέλεστου ανά τάξη ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε & για όλες τις τάξεις ?
- Για ημεδαπές & αλλοδαπές ή αλλοδαπών συμφερόντων εταιρείες ?
- Αν ναι ή όχι, για ποιους λόγους; Συγκεκριμένους λόγους, πέραν του σκεπτικού εναρμόνισης της νομοθεσίας με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Εφόσον νομοθετηθεί η κατάργηση των ανωτάτων ορίων ανεκτέλεστου. Θα πρέπει στη θέση τους να υπάρχουν κάποια άλλα κριτήρια ελέγχου ?
Όπως για παράδειγμα:
- Χρηματοοικονομικοί δείκτες βιωσιμότητας των εταιρειών βάσει, οριστικών αλλά & ενδιάμεσων, οικονομικών καταστάσεων ανά τρίμηνο ή εξάμηνο. Τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία εταιριών σήμερα Ιούνιος του 2024, είναι αυτά της 31\12\2022. 1,5 έτη πίσω.
- Εξαμηνιαίος απολογισμός των διοικήσεων των εργοληπτικών, με ειδική αναφορά και ανάλυση αριθμοδεικτών σε σχέση με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους, συναρτήσει των προϋπολογισμένων εσόδων τους, καθώς και ειδική αναλυτική έκθεση των εγγυητικών επιστολών σε εκκρεμότητα. Stress tests.
- Πρόσθετες ελάχιστες απαιτήσεις οικονομικής, τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας όσο το ανεκτέλεστο ανεβαίνει με την ύπαρξη κατωφλιών. Απεριόριστο ανεκτέλεστο με αναλογική αύξηση απαιτήσεων ως προς την πραγματική κατασκευαστική ικανότητα των εταιρειών, ανά κατώφλι ανεκτέλεστου.
Η μειοψηφία των εργοληπτικών που δεν είναι θετική στην κατάργηση των ορίων και θα πρέπει να καταγραφεί, ισχυρίζεται πως από την στιγμή που έχει επενδύσει εν τοις πράγμασι σε: Οικονομικό, επαγγελματικό & τεχνικό επίπεδο, επιθυμεί μια ακριβοδίκαιη, αναλογική, αξιολόγηση της δυναμικής και των επενδύσεων της βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Βλέπει το θέμα της αναλογικότητας ή αναλογίας από μια άλλη, οπτική γωνία.
Εντός της μειοψηφίας, αμφισβητείται μεταξύ άλλων και η χρήση μη εγκεκριμένων, ιδιωτών υπεργολάβων ημεδαπών ή αλλοδαπών συμφερόντων.
Ίσως η υποχρεωτική καταγραφή και κατηγοριοποίηση και αυτών στο ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε, να ήταν μια δίκαιη λύση, ώστε το υπόλοιπο ανεκτέλεστου να διαμοιράζεται δικαίως.
Σημειωτέων οι συγκεκριμένοι, αφανείς, ῾μη εγκεκριμένοι῾ υπεργολάβοι, εκτελούν εργασίες που δεν λογίζονται υπέρ τους κατά την κατάταξη τους στο ΜΗ.Ε.Ε.Δ.Ε.. Δεν ελέγχονται επί της ουσίας από τον κύριο του κάθε έργου, ενώ εκτελούν & εμμέσως χρηματοδοτούν τα Δημόσια έργα της χώρας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αφανείς, χωρίς έλεγχο και με απεριόριστο ανεκτέλεστο.
Υ.Γ 1: Εφόσον τελικά αποφασιστεί η καθολική κατάργηση τους, θα ήταν χρήσιμη μια πλήρως τεχνοκρατική, αιτιολογική έκθεση σκεπτικού σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Σε πραγματική & όχι ονομαστική βάση.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!
Διαβάστε επίσης:
- Εγγραφή στο ΜΕΚ με τις διατάξεις του νέου ΠΔ 71\2019
- Εγγραφή στο νέο μητρώο ΜΗ.Ε.Σ.Δ.Δ.Ε. ως ιδιωτικός φορέας επίβλεψης
- Άμεση εφαρμογή του ΠΔ71. Επανάκριση ΜΕΕΠ. Κατάταξη στο ΜΗΕΕΔΕ.
- Σύσταση Τεχνικής εταιρείας ΙΚΕ
- Σχεδίαση λογοτύπου LOGO για την τεχνική εταιρεία SPARTACON
- Τήρηση λογιστηρίου τεχνικής εταιρείας
- Απόσχιση κλάδου τεχνικής εταιρείας
- Μερική διάσπαση τεχνικής εταιρείας
- Στελέχωση τεχνικής εταιρείας Δημοσίων Έργων από μηχανικούς του ΜΕΚ
- Πιστοποίηση Τεχνικής εταιρείας κατά ΕΛΟΤ ISO OHSAS
Technologistiki Start You Up P.C.
dimitris@dimosia-erga.com bozosdim@gmail.com
+302106452883 +302106458266 +306973790219
ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν ιστολόγιο έχουν τύχει επιμελούς επιστημονικής επεξεργασίας, όμως δεν αποτελούν ούτε δύνανται να θεωρηθούν ως νομικές συμβουλές επί συγκεκριμένου ζητήματος. Κατά συνέπεια, ουδεμία ευθύνη φέρουμε έναντι των αναγνωστών του παρόντος σε περίπτωση χρήσης των πληροφοριών αυτών σε νομικά τους ζητήματα. Για οποιοδήποτε νομικό θέμα αντιμετωπίζουν οι αναγνώστες θα πρέπει να απευθύνονται σε κατάλληλους νομικούς συμβούλους. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.